Salla Koukkari
Riihimäen Raviseura ry:n 90. vuotisjuhlan kunniaksi Riihimäen Raviseura ry on halunnut esitellä raviseuraan kuuluvia valmentajia ja tuoda esille heidän tekemää tärkeää valmennus- ja kasvatustyötään syksyllä 2018, noin yhden valmentajan viikossa. Lähetimme haastattelukysymykset sähköpostitse jokaiselle raviseuraan kuuluvalle valmentajalle, jolla on Heppa-järjestelmän mukaan valmennuksessa olevia hevosia ja jokainen valmentaja, joka vastasi kysymyksiin esiteltiin ”Viikon valmentajana” Riihimäen Raviseuran nettisivuilla, facessa ja instassa.
Jotta Riihimäen Raviseura ja ylipäätään ravit pyörisivät Suomessa seuraavatkin 90 vuotta, niin mukaan tarvitaan nuoria ja siksi haluamme esitellä Riihimäen Raviseuran somessa ja netissä myös Riihimäen Raviseuran aktiivisia raviponiharrastajia. Seuraavat kysymykset lähetettiin niille Riihimäen Raviseuraan kuuluville henkilöille, joiden kotona tiesimme olevan raviponiharrastajia kesän 2017-2018 totoravien ja harjoitusravien perusteella eli vastaukset kysymyksiin ovat tulleet Riihimäen Raviseuraan kuuluvan huoltajan kautta.
1.Kerro kuka olet? (Nimi, ikä, missä asut, missä opiskelet.
- Olen Salla Koukkari 16-vuotias raviponiharrastaja Tervakoskelta. Opiskelen lähihoitajaksi Riihimäen Hyriassa.
2) Milloin ja miten ponit ja hevoset ovat tulleet osaksi elämääsi?
- Ponit ja hevoset tulivat osaksi elämääni siskon hevosharrastuksen myötä. Kotitalliimme muutti kaksi shetlanninponia joiden hoidossa ja valmennuksessa autoin siskoani Emmaa. Vuonna 2013 ajoin poniajoluvan Pilvenmäellä ponillamme Nummen Eerikillä. Siskoni siirryttyä hevosiin talli täyttyi vähitellen lämminverisillä ravihevosilla. Pikku hiljaa luottoni isompiinkin hevosiin alkoi kasvaa ja ratsastelin välillä kiltillä ruunalla kotiteillä. Vaikka meillä ei enää kotona ollutkaan poneja minulla on ollut hyvä tuuri ja olen saanut ajaa lainaohjastettavilla poneilla kilpaa.
3) Harrastatko muuta kuin hevosia?
- Tällä hetkellä kaikki aikani menee opiskeluun ja ponin valmennukseen eikä muille harrastuksille jää aikaa.
4) Mitä poneja Sinulla on valmennuksessasi? Missä ponit asuvat? Hoidatko ponit itse päivittäin?
- Valmennan minulla ylläpidossa olevaa shetlanninponia nimeltä Eachan Call "Erkki". Poni asusti ensin meillä kotona ja siirtyi sittemmin muutaman kilometrin päähän Salosen Nannan tallille, josta on lyhyempi matka hyväpohjaiselle rauhalliselle metsätielle. Ponin asuessa meillä huolehdin iltatallin teosta ja ponin hoidosta itse. Nykyisin teemme äidin kanssa joitain tallivuoroja kuukaudessa.
5) Miten treenaat poneja? Kuinka usein? Teetkö poneilla muuta kuin ajat?
- Treenaan Erkkiä ajamalla kilpailukauden ulkopuolella 3-5 kertaa viikossa lenkin pituudesta riippuen. Kilpailukaudella lenkit harvenevat ja lyhentyvät. Kesällä kokeiltiin kertaalleen uittoakin, mutta se ei ollut Erkin laji. Äiti on välillä juoksuttanut Erkkiä liinassa, missä se toimii todella hyvin. Minä olen liian iso ponin selkään ja siksi sillä on ratsastettu vain muutamia kertoja radalla. Vaikka Erkillä on ratsastettu vaan vähän on se kuitenkin saavuttanut ainoassa montè-lähdössään 2. sijan. Ratsastus olisi hyvä lisä sen treeniohjelmaan, mutta tallille tulevia innokkaita ratsastajia ei ole vielä löytynyt.
6) Itsellesi merkittävin saavutus ponien kanssa?
- Merkittävin saavutukseni ponien kanssa oli lainaponi Usvaniityn Irinan ja minun ensimmäinen yhteinen voitto Ypäjän ponikuninkuusraveissa vuonna 2015.
7) Mistä saat neuvoja ja apuja valmennukseen?
- Neuvoja ponin valmennukseen saan äidiltä, Emmalta ja muilta poniraviharrastajilta.
8) Millaisia asioita hevoset ja ponit ovat opettaneet sinulle?
- Ponit ovat opettaneet minulle erityisesti pitkäjänteisyyttä ja vastuuta. Mikään ei tapahdu hetkessä, vaan harrastus vaatii aikaa ja työtä.
9) Ensimmäinen muistosi Riksun raviradalta?
- Ensimmäiset muistoni Riihimäen raviradalta eivät ole niin hyvät. Silloinen poni otti usein kipinää hiitillä ohi kiitävästä lv-tallikaveristaan ja lähti kiitopukkilaukkaa sen perään minun siirtyessä matkustajaksi.
10) Paras muistosi Riksun raviradalta?
- Paras muistoni Riihimäen raviradalta on nykyisen valmennettavani Erkin kanssa ensimmäinen yhteinen startti, joka päättyi hienoon voittoon kotiradalla kuluneen kesän ensimmäisissä raveissa.
11) Miten poneja voitaisiin huomioida paremmin raveissa ja harjoitusraveissa? Riksussa ja muualla?
- Jos mahdollista, toivoisin poneille katospaikkoja raveihin. Takana juoksevat hevoset saavat ponit helposti kuumumaan. Tähän vuoden aikaan huomaan, että ponille ei löydy sopivia sarjoja. Olisi hyvä, että niitä olisi tasaisemmin ympäri vuoden. Harjoitusraveista ei ole ponin kanssa kokemusta muualta kuin Riksusta, josta monet muut raviradat voisivat ottaa mallia poniraviharrastuksen tukemisessa. Ravien mainostamisessa voitaisiin myös mainita ponilähdöt, jotka usein ovat ennen ravien virallista alkua.
12) Parhaat neuvot, jotka olet saanut vanhemmilta hevosihmisiltä?
- Parhaimmat saamani neuvot vanhemmilta hevosihmisiltä on, että toivoa ei kannata menettää vastoinkäymisistä huolimatta ja että pientäkin ponia valmennetaan ja hoidetaan yhtä vastuuntuntoisesti kuin isojakin hevosia. Lisäksi kypärä on halpa henkivakuutus myös kotona treenatessa.
13) Millaisia haaveita Sinulla on hevosharrastuksen suhteen?
- Haaveeni harrastuksen suhteen on siirtyä b-poneihin kun a-ponivuodet osaltani loppuvat vuoden kuluttua. Haaveissa olisi myös pärjätä Erkillä kotiradan tulevan kesän koitoksissa.